IMG_2836IMG_2816IMG_2818IMG_2831IMG_2815IMG_2811

 

Zomer! De perfecte tijd om hoog in de bergen prachtige bergtochten te maken. Zelfs de zogenaamde drieduizenders zijn dan goed te bereiken. Bij deze tocht nemen we je mee naar een ander dal in het Nationaalpark Hohe Tauern in Ost Tirol, het Gschlösstal. Bij deze wandeling zullen we kennismaken met de gletsjerwereld. Het pad voert over morenen, langs de Schlatenkees, één van de gletsjers van de Venedigergroep. Hier kunnen we met eigen ogen zien, hoe het klimaat aan verandering onderhevig is, waardoor de gletsjer zich steeds meer terugtrekt, maar ook wat een kracht de gletsjer uitoefent op het gesteente.

We vertrekken ’s ochtends vroeg met de auto van Chalet AnneWill en rijden naar Mittersill. Van hieruit rijden we richting zuiden over de Felbertaurnstrasse richting Matrei/Lienz. Deze autorit is al een belevenis op zich. De weg voert ons langs steile bergen en wildstromende beken. We zien watervallen en rijden onder zogenaamde galerijen door, die de weg ’s winters beschermen tegen eventuele sneeuwlawines of grondverschuivingen. Tenslotte rijden we door de 5 km lange Felbertauerntunnel. Vlak na deze tunnel slaan we af richting Innergschlöss. De auto parkeren we bij het Matreier Tauernhaus, het beginpunt van de wandeling. De wandeling voert ons eerst licht stijgend door het bos en wandelen we langs de ruisende beek. Op een gegeven moment zien we aan de andere kant van de beek de bekende ‘Felskapelle’. Deze kapel is uitgehakt in een rotsformatie. Daarna lopen we door de boerennederzetting Innergschlöss, met zijn eeuwenoude boerderijen. Van hieruit krijgen we er een prachtig vergezicht op de gletsjer gedurende de wandeling gratis bij. De eigenlijke Gletscherweg begint aan het einde van de dal. Nu begint het echte klim- en stijgwerk. De route loopt steil langs watervallen. Vervolgens komen wee op vlakker terrein en kunnen we genieten van mooie vergezichten over het dal en op de gletsjer. We doorkruisen een zogenaamd moorgebied met enkele vennetjes. Beroemd is hier het vennetje “Auge Gottes”. Nadat we dit gebied achter ons gelaten hebben, komen we aan bij het morenengebied. We lopen over de door de gletsjer glad gepolijste steenformaties, dat bijna buitenaards aandoet, en zien de gletsjertong voor ons opdoemen. Uit deze tong stroomt het gletsjerwater naar beneden. De goed gemarkeerde weg baant zich verder over het oeroude gesteente tot we bij de Alte Pragerhütte komen. Deze oude hut is inmiddels gesloten, maar we kunnen vanaf een bankje heerlijk van de zon en de meegebrachte lunch genieten. Waarschijnlijk zul je net als wij gadegeslagen worden door een aantal nieuwsgierige geiten, die ook wel zin in een hapje van je Kaiserbrötchen heeft. Vanaf hier kijk je recht op de gletsjer met zijn diepe spleten. Een indrukwekkend gezicht.
Na de verdiende rust kun je eventueel doorlopen naar de Neue Pragerhütte, die wel open is. Van daaruit starten veel beklimmingen naar de top van de Grossvenediger of de omliggende bergtoppen. Je kunt kiezen om hetzelfde pad terug naar beneden te nemen. Wij kiezen ervoor om via de andere kant van de beek naar beneden te gaan. We dalen daarom af over stenen en rotsen en steken woest stromende bergbeekjes over. Na dit klauterwerk komen we uiteindelijk aan bij de beek die we volgen tot we voldaan bij ons startpunt aankomen.

Opnieuw een heerlijke dag in de bergen van de Hohe Tauern.

 

No comments yet.

ADD YOUR COMMENT: