<span>Gastvrijheid,</span> in Bramberg

Gastvrijheid, in Bramberg

Samplhaus - BrambergHier vind je Oostenrijk op haar best. Een indrukwekkende bergwereld met het grootste Nationale Park van Midden-Europa voor de deur – de Hohe Tauern, gecombineerd met 3 moderne ski-gebieden, een hartelijke  behulpzame bevolking en een levende cultuur. Zowel in de winter, als in de zomer is er een compleet weekprogramma, met allerlei sportieve en culturele activiteiten. Het smaragddorp Bramberg am Wildkogel (852m) is een gezellig dorp,  gelegen in de Ober-Pinzgau, nog net in de provincie Salzburg. De Pinzgau is een streek met een rijke traditie.Hier kun je nog prachtige Altholz-boerderijen zien met overal mooi gevulde bloembakken en gaan de koeien ’s zomers nog naar boven op de Alm. De Pinzgau kent ook een eigen dialect en men is er trots op een Pinzgauer te zijn. Die traditie zie je ook terug in de boerenkeuken en de appelteelt die weer is opgestart.

Aan de andere kant van de bergen ligt Italië. Van daaruit trokken in vroegere tijden handelaren met zout (Salzach/Salzburg) en andere handelswaar vanuit Venetië over de Alpen via de verschillende passen, die in dit gebied volop aanwezig zijn.  De hoogste berg in dit gebied is de Grossvenediger (3666 m) hoog. Deze kan in de zomer worden beklommen (1,5 dag) onder leiding van een gids.

In Bramberg kun je alles vinden, een arts, een tandarts, fysiopraktijk en een apotheek. Het streekziekenhuis is in Mittersill, ongeveer 15 minuten rijden. Er zijn 2 flinke supermarkten, de Spar (middenin het dorp) en de Mpreis (aan de oostrand). Verder is er onze bekende bakker Taxenbacher (bij de kerk) en diverse restaurants en (lounge-)bars. In het dorp vind je verder ook een aantal (winter-)sportzaken, een speelgoedwinkel enz. Uniek in Bramberg is de 14 km. lange verlichte rodelbaan. De langste ter wereld.  Vanaf de Wildkogel slingert het rodelpad zich naar beneden. Naar boven kun je met de Smaragdbahn. De benodigde slee kun je beneden in het dorp, of boven bij het bergstation huren.

Steden/dorpen

  • Salzburg – een stad met veel historie en prachtige bezienswaardigheden. Parkeren kun je goed aan de rechterzijde van de Salzach, waarna je de Salzach oversteekt naar de binnenstad en oa. het kasteel kunt bezoeken.
  • Kitzbühel – is een legende. Het thuis van vele bekenden, helden en winnaars. Elk jaar het podium van bekende sportevenementen, waaronder de Hahnenkamm-rennen en het APT-tennistoernooi. Vele celebrities uit binnen- en buitenland komen hier graag, of hebben een tweede woning. Je kunt hier luxueus winkelen en slenteren door de straten en als je wilt bij mooi weer een terrasje pikken. Goede parkeerfaciliteiten.
  • Lienz – hier vind je al de Italiaanse flair en vaak ook de zon, mocht het in Bramberg niet helemaal meezitten met het weer. Geen grote stad, maar wel een gezellige, met een mooi winkelcentrum, waar je een lekker ijsje kunt eten. De route via de Felbertauerntunnel is indrukwekkend en biedt heel veel natuurschoon. Lienz ligt met de auto op nog geen uur rijden van Bramberg. Voor de Felbertauerntunnel kun je een dagkaart kopen, dat is voordeliger (tol).
  • Zell am See – hier kun je flaneren – veel wintersportfaciliteiten op de Schmittenhöhe en ‘s zomers vind je in dit stadje fijne winkels en een leuke wandelpromenade. Goed bereikbaar met de auto, maar ook met de trein, via de lokale Pinzgauer Bahn – instappen in Bramberg met een rechtstreekse verbinding.

Bezienswaardigheden

Museum Bramberg

  • Museum Bramberg – openluchtmuseum met authentieke boerderij en een grote verzameling aan soms enorme edelstenen, gevonden in de directe omgeving van o.a. het Habachtal.
  • Samplhaus – eeuwenoude boerderij (de oudste), met een groot bijgebouw, authentieke tuin met diverse thema’s die ecologie en de eeuwenoude cultuur verbinden. Eén keer per week ontvangst (gratis) en persoonlijke rondleiding door de zeer vriendelijke eigenaresse, Mevrouw Christl Hochwimmer. In de zomer één keer per week markt rondom het Samplhaus met allerlei eten en lokale souveniers.
  • Museum Nationalpark Hohe Tauern Mittersill – modern museum, thematisch en interactief ingericht en een 360º interactief Panorama (uniek), kindvriendelijk
  • Krimmler Watervallen (incl. WasserWunderWelt) –  tegenover de indrukwekkende goed te bezichtigen watervallen, ligt dit educatieve museum, waar je van alles met water mag doen en veel over water kunt leren,  educatief en kindvriendelijk.
  • Autoroute Grossglockner (Kals) – klassieke autoroute met spectaculaire uitzichten en uitdagende bochten.